Schuldhulpverlening
Overgenomen van het Rijksportaal
Schuldhulpverlening ARTIKEL | 17-08-2023 | 08:41 | VOOR: RIJKSBREED
Het kan iedereen overkomen; door onvoorziene omstandigheden, zoals een echtscheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid, heb je ineens geldzorgen. Ook de forse stijging van de energie- en voedselprijzen kan voor veel stress en onzekerheid zorgen. Kun jij aan het eind van de maand nog rondkomen en alle rekeningen betalen? Of zit het je financieel even tegen en heb jij hierbij hulp nodig? Weet dan dat er binnen de Rijksoverheid hulp voor jou is! Op deze pagina lees je meer hierover.
Schakel tijdig hulp in
Financiële geldzorgen; het kan iedereen overkomen, jong of oud, alleenstaand of met een gezin, met een uitkering of een goed salaris. En niet iedereen heeft een financiële buffer. Om de eindjes aan elkaar te knopen gaan veel mensen bezuinigen, zoals goedkoper boodschappen doen, schrappen van abonnementen en uitjes. Sommige mensen durven niet over hun geldzorgen te praten, uit schaamte zoeken ze niet snel hulp. Post wordt niet meer open gemaakt, rekeningen worden niet meer betaald en soms ontstaat er een vicieuze cirkel met opstapelende problemen. Maar je kop in het zand steken helpt je niet verder. Schakel daarom tijdig hulp in!
Financieel loket
Heb je financiële hulp nodig? Dan kun je terecht bij de medewerkers van het Financieel loket. Deze hulpverlening is voor medewerkers van alle Rijksorganisaties. Alleen de Belastingdienst, het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Financiën hebben zelf financieel hulpverleners.
De medewerkers van het financieel loket ondersteunen je bij hoe jij je financiële problemen kunt aanpakken en begeleiden je bij het oplossen van je schulden. Ze geven advies en informatie en bieden budgetbegeleiding om je financiële situatie structureel op orde te krijgen. De bedrijfsmaatschappelijk werker kan jou doorverwijzen, maar je kunt je ook direct zelf aanmelden met dit aanmeldformulier.
Het financieel loket kijkt met je mee en kan je o.a. helpen met:
• financiële- administratie en problematiek inzichtelijk maken;
• budgetbegeleiding;
• loonbeslag;
• crisisinterventie bij spoedeisende zaken zoals een huisuitzetting;
• bij zeer complexe schuldproblemen doorverwijzen naar en begeleiden bij contact met een externe schuldhulpverlenende organisatie;
• ondersteuning bij het aanvragen van een lening bij het Sociaal Fonds.
Praat over je geldzorgen
Weet dat je er niet alleen voor staat. Praten over geldzorgen helpt. Je kunt altijd op eigen initiatief contact opnemen met bedrijfsmaatschappelijk werker van je eigen organisatie of met het Financieel loket, je hoeft niet te worden verwezen door je leidinggevende. Gesprekken met de bedrijfsmaatschappelijk werker en financiële hulpverleners zijn volledig vertrouwelijk, er wordt niets teruggekoppeld aan je leidinggevende.
Andere hulplijnen
Wil je liever je werkgeven er buiten houden? Onderstaand vind je websites en hulp, buiten de organisatie. Laat het er niet bij zitten en pak je geldzorgen aan!
• Gemeente
Voor hulp en gratis advies bij het oplossen van je schulden kun je ook terecht bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling.
• Bij Humanitas vind je door het hele land hulp bij je thuisadministratie. Een vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp bij je administratie en helpt om zaken op een rijtje te krijgen en te houden.
• Het Nibud.nl (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel. Het Nibud helpt met tips, tools en stappenplannen om rond te komen of schulden zelf op te lossen.
• Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Bij Geldfit kun je anoniem advies krijgen welke stap je kunt zetten om weer grip op je geld te krijgen. Na het invullen van een test (10 vragen, 2 minuten) krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie. Ook krijg je tips over welke organisaties jou bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen naar Geldfit via 0800-8115 voor een persoonlijk advies.
• Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Rijksoverheid (Ministerie van Financiën) om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Een wegwijzer naar betrouwbare informatie over al jouw geldzaken.
Daarnaast zijn er nog andere initiatieven die ouders wat meer lucht kunnen geven. Onderstaand een aantal suggesties:
• Niemand buiten spel
Dit is een initiatief de KNVB en ING. Hiermee willen zij iedereen die dat nodig heeft, helpen om te blijven voetballen. Met ‘Niemand buitenspel’ willen zij ouders helpen om kinderen toch te laten sporten en bewegen, ook als daar (even) geen financiële ruimte voor is. Er bestaan namelijk diverse lokale regelingen die uitkomst kunnen bieden.
• Samenvoorallekinderen.nl (Sam&)
Schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal voor alle kinderen in Nederland, maar niet elke ouder kan het betalen. Ben je een ouder met weinig geld of ken je een kind dat opgroeit in deze situatie? Start dan een aanvraag! Sam& zorgt ervoor dat de aanvraag bij de juiste organisatie terechtkomt.